The Braunstein Taphouse

Designed for disassembly, the Braunstein Taphouse will welcome more than 15.000 yearly visitors to the nearby micro-brewery and act as a pivot for activities in the local community.

The Taphouse is a local anchor inspired by the old warehouses at the harbor to make the building a natural part of its raw maritime identity. The building is located at the transition point to the harbor - a gateway emphasizing the connection between water and city.

The Braunstein Taphouse rests on stretch of municipality owned harbor quay that is considered a potential part of the city’s climate adaption strategy.

To integrate this possible temporary lifespan in its architecture, the Taphouse is ‘designed for disassembly’ to make recycling of building components a realistic option if the building cannot stay – either by re-completing the entire building at a different location or by using the materials in other projects.

For the next decade, the Taphouse will act as a visitor center for the nearby Braunstein Brewery and at the same time establish a local meeting place supporting community initiatives and activities.

The ground floor of the building accommodates a café at one end and a restaurant at the other, while the upstairs spaces are used by community associations and private events.

The Braunstein Taphouse is constructed from few and sustainable building materials that, as far as possible, are not mixed. This has reduced the volume of waste considerably compared to similar constructions.

The structure is based on simple tectonic principles and is completed with mechanical joints only.

The Braunstein Taphouse is located at a transition point to the harbor - a gateway that underlines the connection between water and city.

The historic buildings and the raw industrial atmosphere at the harbor has inspired the architecture and the urban spaces around it. The result is a clean cut architecture that strengthens the identity of the area and a visibly anchored building - both belonging and completely its own.

All primary wall surfaces in the Taphouse are without paint or grout. Wooden floors are laid with waste product from nearby flooring manufacturer Junckers.

The large roof surfaces are made from click-joint polycarbonate, while wood facades are made from the CO2 neutral accoya that is certified Cradle2Cradle Gold, FSC as well as the Danish eco-label Svanemaerket.

The taphouse is partly self-sufficient with electricity from solar panels. Natural ventilation reduces the need for mechanical ventilation.

Name: The Braunstein Taphouse
Type: Competition 1st prize
Program: Culture
Client: Bryggeriet Braunstein
Size: 1.000 m²
Location: Koege DK
Year: 2018 - 2020
Collaborators: HPH Totalbyg
Image credits: Rasmus Hjortshoj
Team: Anders Lonka, Martin Laursen, Martin Krogh, Simon Poulsen, Paul Mas, Antonio Pérez Cerpa, Iga Świercz, Viktoria Matryuk, Hans Pedersen, Ola Kiraga, Martha Trivett