Cortex Park

Upside Down in Cortex Park bring together four programs under one roof - connecting students, researchers and staff with shared sports facilities and urban character.

The result is a building designed for the challenge of both mind and body - as well as forming a close relation between the building and its surroundings. Placing the sports facilities as a 'roof', spanning between the four houses, we create a both physical and mental experience of sharing, as well as a new hybrid between knowledge and movement. 

The four individual house functions separately but are connected in several ways: the urban space floating into the building at the entrance level, the criss-crossing stairs spanning the triple-height space atrium and the common facilities at the top floor. 

The sports facilities at the top floor hovers over the four heavy houses and endows the building with a literally enlightening identity. When darkness falls, the top floor lit up to tell the story of a active environment for education, research and movement  - around the clock.

A large skylight draws daylight down on the common square where a number of social and administrative functions are located as center points in the central meeting space of the building. Standing on the square looking up, the criss-crossing stairs are experienced as an additional spatial layer in building.  

Each of the individual houses in the building have their own facade expression in graphic concrete, contrasting the lightness of the stairs. 

Name: Cortex Park
Type: Competition 1st prize
Program: Education + Office
Client: Fonden Syddanske Forskerparker, Ejendomsselskabet den Fynske Forskerpark, UCL, SDU
Size: 7.500 m²
Location: Odense DK
Year: 2013-2015
Collaborators: Creo Arkitekter, Rambøll, Schul Landskab
Image credits: Kirstine Mengel
Team: Martin Krogh, Martin Laursen, Anders Lonka, Simon Poulsen, Fanny Lenoble