Life Space

Life Space cancer center was designed with a focus on warmth and human scale to put a distance between the center and the institutional hospital buildings that otherwise meet the patients.

Life Space is put together from three volumes forming a close relation between the center functions and the context. The building volumes are rotated to embrace a number of smaller garden spaces, each designed with differentiated green character and use.  

The three houses - the Common House, the Activity House and the Staff House - are designed to optimize the daily flow and overall accessibility. The overlap between the three houses forms the heart of Life Space. This central heart is the first space to meet visitors after entering the building. From the central space there are directs views to the garden and easy orientation to the rest of the center's activities, all connected to the central space. 

Directly connected to the central space is the Activity Zone. Here, visitors find themselves in a spacious room that offers undisturbed physical activities while still being visually connected to the gardens. 

Together, the Common Zone and the Staff Zone form a clearly defined entrance area. The Staff Zone is located on two floors but visually connected to the entrance area and Life Space's daily visitors. 

Outside and inside are closely connected to make it possible for activities to move outside to designated areas if the weather allows it. The garden is integrated into both the building design and the center's activities to make the green element an active contribution to the thought of healing architecture. 

Name: Life Space
Program: Health
Client: Kræftens Bekæmpelse
Size: 600 m²
Location: Roskilde DK
Year: 2013-2014
Collaborators: Elindco, Sloth møller
Image credits: Stamers Kontor
Team: Martin Krogh, Martin Laursen, Anders Lonka, Simon Poulsen, Fanny Lenoble, Camilla Klingenberg