Green Loop

Based on a simple architectural concept, ‘The Green Loop’ is a combination of permanent and flexible building elements that ensures the Danish Armed Forces a long-term strategy for sustainable solutions and a visionary show case project.

‘The Green Circuit’ is a tool for development that connects the barrack area in one fluid landscape movement and ensures a strengthened sense of community as it embraces the wide spread barracks. In a simple way, the project sums up the idea of a clearly understandable string that connects the barracks, the city and the landscape– and replaces older and obsolete buildings with standardised and flexible building systems, developed to meet existing and future demands of saving resources and optimizing operational costs. 

The project establishes a significant visual identity for the Danish Armed Forces. The combination of ‘sustainable and flexible’ not only points to the actual re-building of the Aalborg Barracks, but also unfolds the potential to create a global show case project identifying a modern version of the armed forces with an evidently sustainable profile. 

Three new buildings of a total of approx. 9.000 m² are designed as flexible building structures made from 20- and 40-feet containers, that rapidly and efficiently can be transformed to match the sudden changes of function and location due to political conversions and military operations. 

The new buildings are quite simply designed with two architectural elements: a central “Hub” and a “Circuit”. The Hub is basically flexible and permanent, while the Circuit is flexible and movable. The building elements are constructed from a simple load carrying system consisting of components that allow facade elements to be dismantled without impacting the constructive priciple of the overall building.

The building strategy is based on an industrialised building process involving the manufacturer in a sustainable product development. The buildings are erected with a visual green profile and a focus on ‘behaviour and resources’ as an important starting point for user related savings on energy and resources on a daily basis. Furthermore the buildings are optimised on energy consumption by adding i.e. movable solar panels and bio-digesters. 

Name: Green Loop
Type: Invited competition 1st prize
Program: Education + Office
Client: Danish Defence
Size: 9.000 m²
Location: Aalborg DK
Year: 2014-2018
Collaborators: Cowi, Nord Arkitekter, GHB
Image credits: Doug and Wolf
Team: Martin Krogh, Martin Laursen, Anders Lonka, Rune Knudsen, Hans Andersen, Tatyana Eneva, Jens Arnar Árnason