Experimentarium

In the New Science Centre, Experimentariet, the world is turned upside-down to prepare the visitors for an experience out of the ordinary.

The mission of Experimentariet is to encourage visitors to explore and experience science and natural phenomenons - real life. The transformation of the existing buildings and its program demands a long-term focus on sustainability and how Experimentariet can continue to communicate scientific results from past and present to emphasize history’s influence on future science.

The transformation of Experimentariet establish better orientation, more flexibility in exhibition spaces as well as a nuanced integration in the local area. The proposal emphasizes transparency between the building’s functions: Ground floor opens up to the adjoining streets so the building becomes an asset for locals and more inviting for visitors. Openings in the floor structure create connections to exhibition spaces, work stations, and rooftop exhibition area etc.

The design propose to build upon and in between the existing north and south wings of the existing buildings. In this way Experimentariet will be experienced as a juxtaposition of past and future. The inverted city concept influences both the construction process and method as the construction work starts from above works itself downward through the existing building during the process. 

Name: Experimentarium
Type: Invited international competition
Program: Culture
Client: Experimentarium Danmark
Size: 6.000 m² + 12.000 m²
Location: Hellerup DK
Year: 2010
Collaborators: JJW, Niras, Inside Outside, Eva Davidsson
Image credits: ADEPT, JJW, Doug and Wolf
Team: Martin Laursen, Anders Lonka, Martin Krogh, Simon Lyager Poulsen, Tatyana Eneva, Tomomi Miyashita